Arhive oznaka: WordPress

Kako da ubrzam WordPress sajt

Svi žele da se njihove WordPress stranice otvaraju brzo i budu optimizovane, većina za to koristi razne dodatke. Ja ih ne koristim, najbolje je da to uradite uz pomoć .htaccess fajla koji se nalazi u public_html dodavanjem kodova navedenih ispod. Pa ću vam tako i objasniti kako možete postići znatno veću optimizaciju i brzinu vašeg sajta.

Uključite GZIP kompresija
Da biste smanjili veličinu podataka koji se prenose između vašeg servera i vaših posetilaca, možete omogućiti GZIP kompresiju za svoje slike, CSS i JavaScript fajlove. Na ovaj način, web server će spakovati (kao stvaranje ZIP fajl na primer) ovaj sadržaj pre nego što je prešao preko Interneta na vaš pretraživač. Sa druge strane, vaš pretraživač raspakuje sadržaj pre njegovom prikazivanja.

Keširanje
Zahvaljujući pretraživačima možete da navedete za pretraživače vaših posetilaca koliko dugo treba da kešira vaše slike, CSS, JS i Flash fajlove. Međutim, ako neki od tih resursa je postavljen, vaš server će obavestiti pretraživač i kesirani sadrzaj će biti zamenjena novim.

mod_pagespeed
mod_pagespeed je Apache modul koji je razvio Google. To automatski primenjuje web perfomanse boljim i uvek treba da proverite sa svojim hosting kompanija da li ga podržava.

Uključite Keep Alive
Keep-alive omogućava pretraživaču da se fajlovi dostave bez ponovne i nepotrebne komunikacije sa serverom.

Za kraj poželjno je da u admin meni odaberete Podešavanja > Diskusija i ugasite sledeće stavke:
Pokušaj da obavestiš svaki blog na koji pokazuje veza sa unosa
Dozvoli obaveštavanje putem veza sa drugih blogova (povratni pingovi i povratne veze)

Ukoliko imate nekih problema posle dodavanja navedenih kodova u vaš .htaccess fajl ostavite komentar, jako je bitno da ne koristite dodatke za ubrzanje ili optimizaciju sajtova.

WordPress Instalacija

Pa da krenemo korak po korak, prvo je potrebno da preuzmete WordPress instalaciju. To ćete uraditi na adresi sr.wordpress.org i preuzeti poslednju verziju WordPress-a u ovom slučaju to je 4.6.1

Kada preuzmete WordPress, potrebno je fajl uploadovati na vaš hosting nalog u public_html, a to ćete uraditi tako što ćete se logovati na vaš cPanel (korisnički panel) i u prozoru Files kliknuti na File Manager pa zatim odabrati Web Root (public_html/www)

Na sledećoj stranici u gornjem lijevom uglu odabraćete iz navigacije Upload

Zatim ćete na sledećoj stranici kliknuti na Choose File i odabrati preuzetu WordPress instalaciju. Kada se fajl koji ste odabrali uploaduje potrebno ga je raspakovati, a to ćete učiniti tako što ćete kliknuti na uploadovani fajl i sada iz navigacije odabrati Extract.

Kada se odabrani fajl raspakuje primetićete folder wordpress. Kliknite dva puta na taj folder kako bi mu pristupili i videli WordPress fajlove, ukoliko želite da pokrenete instalaciju WordPress-a na www.vašdomen.com a ne kao što je sada www.vašdomen.com/wordpress odaberite sve fajlove iz foldera wordpress, tako što ćete kliknuti Select all

Pa zatim u navigaciji kliknuti na Move File te upisati /public_html/

Sada možete započeti proces instalacije WordPress-a tako što ćete otvoriti adresu www.vašdomen.com i kliknuti na krenimo!

Na sledečoj stranici ćete popuniti podatke od baze i korisnika. Mi ćemo upotrebiti podatke koje smo kreirali u prethodnom uputstvu Kreirajte MySQL bazu i dodijelite joj korisnika sa dozvolama

Ako ste uspješno unjeli podatke na sledećoj stranici ćete kliknuti Pokreni instaliranje. Sada je potrebno da popunite prazna polja po vašoj želji

I kliknete Instaliraj WordPress, ako ste sve uradili kako treba dočekaće vas stranica Uspeh, gde ćete kliknuti na Prijava, i prijaviti se na korisnički panel za upravljanje vašom stranicom.

Kada unesete podatke Korisničko ime i Lozinku koje ste odabrali u prethodnom koraku, kliknite na Prijava i uspešno ćete se logovati na vaš Admin panel.

Zdravo svijete!

Pozdrav svima koji upravo čitaju ovaj članak, odlučio sam se da ponovo pokrenem ovu stranicu iz čiste zanimacije, jer dugo nisam radio sa WordPress pa bih malo da se prisjetim. Uglavnom u zadnjih godinu dana radim samo sa Laravel, i dosta sam naučio u vezi njega. Pa sam tako i odlučio da drugim ljudima malo pomognem u tom dijelu.

Ono o čemu ću pisati jesu uputstva za WordPress, kao i Laravel, i naravno sve ono zanimljivo što pronađem na internetu, a mišljenja sam da će vam koristiti biće objavljeno na ovoj stranici. Neću se truditi oko dizajna nit ću ga raditi koristiću besplatnu temu za WordPress, dokle za to vremenom ne budem imao inspiraciju. Na stranici ćete takođe vremenom moći pronaći moje radove, i biće dio gde ću prodavati teme za WordPress i kompletne stranice urađene u Laravel.

Pošto kroz budućnost planiram da počnem da se bavim izradom logotipa, vrlo brzo ću gledati i taj dio da vam ponudim. Toliko u ovom mom izlaganju, da napomenem većinu uputstava ću raditi kao video snimak, kako bi vam lakše bilo da pratite i ponovite to što ću u njemu vam objasniti.